GLUTAMINA

Glutamin Peptid to peptyd L - glutaminy, który jest równie ważny dla maksymalnego przyrostu masy mięśni jak aminokwasy rozgałęzione. L - glutamina jest wolnym aminokwasem, który występuje głównie w mięśniach szkieletowych i spośród wszystkich aminokwasów w organizmie jest tym, który w największym stopniu jest zużywany do budowy tkanki mięśniowej podczas intensywnego wysiłku fizycznego. 61 % aminokwasów organizmu składa się z L - glutaminy.

Glutamin Peptid należy stosować przede wszystkim przy dłuższych intensywnych obciążeniach, gdzie powinien być przedkładany nawet nad aminokwasy rozgałęzione BCAA ( podczas gdy BCAA mają większe znaczenie przy krótszym i bardziej intensywnym treningu ). Podczas intensywnego treningu zużywane jest aż do 40 g L - glutaminy ! Nawet przy prawidłowym, bogatym w białko odżywianiu, niedobór L - glutaminy powstały w wyniku treningu zostaje uzupełniony dużo później niż niedobory innych aminokwasów.

Glutamin Peptid jest niezbędny dla każdego sportowca. L - glutamina, wraz z innymi aminokwasami, dostarcza nie tylko azotu potrzebnego do przyrostu masy mięśni, odgrywa również ważną rolę w gospodarce elektrolitów, decydującej o maksymalnym przyroście masy mięśni. Preparaty glutaminowe wykazują olbrzymie różnice jakościowe.

Obecnie na rynku dostępne są preparaty określane mianem " L - glutamina " z zupełnie pozbawionym działania kwasem glutaminowym, z wolnym aminokwasem L - glutaminą ( chemicznie niestabilny i tylko w ograniczonym stopniu użyteczny dla organizmu ) i w sumie trzema różnymi peptydami L - glutaminy. Tylko peptydy L - glutaminy są chemicznie stabilne i są również dobrze wchłaniane przez organizm. Jednakże również wśród peptydów L - glutaminy obserwujemy olbrzymie różnice jakościowe. Im mniejsza jest masa cząsteczkowa peptydów, tym lepiej mogą być wchłaniane przez organizm.

Dodatkowo zawartość L - glutaminy powinna być możliwie duża, ponieważ w przeciwnym wypadku produkt nie zawiera ilości wystarczającej dla przyrostu masy mięśni.
Glutamin Peptid oraz Glutaforce spełniają te warunki, tak jak żaden z produktów obecnie dostępnych na rynku. Wartość odżywcza 100 g Białko 76,0 g Tłuszcz 0,0 g Węglowodany 0,0 g Wartość energetyczna 1277 kJ / 304 kcal Sposób użycia W zależności od zapotrzebowania na białko przyjmować od 15 do 30 gramów ( 1 do 2 łyżek stołowych produktu po wysiłku fizycznym, w postaci płynnej ).

© 2007 Dario
Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis wykonany i utrzymywany przez APA